Četvrtak, 26.11.2020., 16:58Četvrtak, 26.11.2020., 16:53

Na sjednici Vlade Republike Srpske nikada nije razmatrana izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

Žunić je podsjetio da priča o izmjeni ovog zakona traje već dugo, odnosno da klubovi poslanika imaju određene ideje kako bi to pitanje trebalo da bude riješeno.

– Svjesni smo da postoje problemi u funkcionisanju lokalnih samouprava, naročito kada je u pitanju odnos načelnika, gradonačelnika i skupštine – istakao je Žunić.

On je rekao da je siguran da će u narednom periodu i Vlada i poslanici razmišljati o izmjenama pomenutog zakona, ali po svim procedurama koje treba da budu ispoštovane.

– Mi očekujemo da nakon formiranja novog saziva Saveza opština i gradova, zajedno sa klubovima poslanika i Vladom uđemo u tu priču i da polako razmišljamo o izmjeni tog zakona. Ali, za sada, sve ove informacije koje su se pojavile su jedno političko spinovanje, proces u kojem vjerovatno ljudi iz PDP-a i SDS-a, koji nisu spremni dobro i kvalitetno da rade posao, nalaze izgovor – izjavio je Žunić za RTRS.

On je naglasio da je potpuno netačna informacija da je na sjednici Vlade bilo kada raspravljano o izmjeni ovog zakona i istakao da se na dnevnom redu predstojeće sjednice Narodne skupštine Republike Srpske neće naći izmjene tog zakona po hitnom postupku, kako su to najavljivali neki poslanici.

– O tome treba da se razmišlja, da se radi i siguran sam da ćemo u nekom narednom periodu svi zajedno naći neku vrstu kompromisa u vezi sa tim pitanjem, jer je najgora stvar da skupštine ne funkcionišu s obzIrom da najveći problem tada imaju građani – pojasnio je Žunić.

On je istakao da je potrebno pronaći kompromis u situacijama koje nisu povoljne za skupštinu ili za gradonačelnika, te da je to bila i inicijativa samih građana s obzirom da u takvim situacijama najviše oni trpe.

– Izmjene ovog zakona su proces koji će sigurno trajati, ali od tog problema ne treba bježati, ne treba se sklanjati, treba pažljivo radit – rekao je Žunić i dodao da u svemu tome niko nije usmjeren protiv nekog drugog, a pogotovo ne protiv građana.

On je naglasio da sve ono što se pojavilo u medijima su potpune dezinformacije, te da je cilj tih dezinformacija bio plašenje građana pa možda i izazivanje nekih nemira.

Žunić je dodao da očekuje da onaj ko je dobio mandat radi svoj posao i ispuni sva obećanja koja je dao.

– U krajnjem slučaju, skupština će dati ocjenu načelniku i gradonačelniku, a najvažniju ocjenu daju svakako građani – poručio je Žunić.

Srna