Književnica iz Mrkonjić Grada Marija Rožić objavila je 20. knjigu, zbirku aforizama i epigrama “Žaoke ispod Lisine”, koja je, kao i sve njene knjige, zasnovana na motivima iz prirode.

Zbirka sadrži cikluse “Izađi iz začaranog kruga”, “Zov ljubavi”, “Znaj ko si, kud god te život nosi”, “Foru zamotaj u metaforu” i “Ugrožena sloboda životima se plaća”.

Rožićeva je rekla Srni da je u centru svega priroda i čovjek u ovakvo varljivo vrijeme, kao i njegova borba pomoću koje bi da izađe iz začaranog kruga.

“Aforizmi i epigrami govore o uticaju čovjeka na okolinu i o njegovom očuvanju prirode da bi opstao na planeti. Nisam isključivo opredijeljena za ovu književnu formu, ali mi u današnje vrijeme samo društvo servira teme i oblike, a materijala imam u izobilju”, kaže Rožićeva.

Ona naglašava da u svim njenim djelima priroda ima najvažniju ulogu.

“Krajina je prirodna ljepotica i neumorno je opisujem, naprosto sam se srodila sa prirodom i slavim je kroz svoje riječi i rečenice. Cilj mi je da ljepotama naših prostora zadivim ljude, a sve što duša osnuje, srce izatka”, ističe Rožićeva.

Ona dodaje da se bavi i fotografijom jer i na taj način želi da ostavi trag u vremenu i prostoru onoga što je okružuje.

Knjigu “Žaoke ispod Lisine”, kao i zbirku ljubavnih pjesama “Zov ljubavi” planira promovisati kad se poboljša epidemiološka situacija.

Recenzent knjige, poznati banjalučki književnik Miladin Berić, ističe da Rožićeva svojim aforizmima slika život, onu golu predstavu života koja se igra svakodnevno tu pred našim očima.

“Kao kritičar te stvarnosti ona iz svog, svakako humanističkog ugla pokušava da bude korektiv, pokušava da ovaj svijet učini boljim no što zaista jeste”, navodi Berić.

Marija Rožić rođena je 3. avgusta 1948. godine u Gornjim Gracima, kod Mrkonjić Grada. Školovala se u Čurugu, Mrkonjić Gradu i Banjaluci. Pjesnik je, pripovjedač, aforističar, romanopisac, fotograf, istoričar i geograf.