Petak, 18.06.2021., 09:58Petak, 18.06.2021., 11:24

Usvajanjem izmjena Ustava na sjednici kantonalne Vlade Srbi konačno postali konstitutivan narod na području Posavskog kantona u Federaciji BiH, rekao je Damir Ivetić, odbornik.

Ivetić je rekao da je na juče održanoj Sjednici Vlade Posavskog kantona usvojen 21 amandman, od kojih se jedan odnosi na konstitutivnost naroda.

– Usvojen je i amandman koji garantuje srpskoj djeci pohađanje i izučavanje maternjeg jezika i ćiriličnog pisma, kao i amandmani koji se tiču broja zaposlenih Srba u institucijama kojima je osnivač Vlada Posavskog kantona – naglasio je Ivetić.

On je dodao da ovi usvojeni amandmani garantuju da u Vladi Posavskog kantona jedan ministar mora biti iz reda srpskog naroda.

Prema njegovim riječima, usvojene izmjene Ustava su garant opstanka Srba na području Posavskog kantona.

– Politika koju vodi SNSD na području Posavine potegla je pitanje da se Srbi na ovoj teritoriji postanu konstitutivan narod, što je korak dalje, i ja se nadam da će nakon izbora 2022. godine Srbi u Posavini dobiti sve ono što im je zagarantovano Ustavom – rekao je Ivetić, koji obavlja i dužnost predsjednika Opštinskog odbora SNSD-a u Odžaku.

Ivetić je naglasio da učekuje da Vlada Posavskog kantona primijeni usvojene izmjene i Srbima obezbijedi ono što im je Ustavom zagarantovano.

– Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, Srba ima oko 1 200 na području Posavine, ja vjerujem da će taj broj biti veći, jer usvajanjem izmjene Ustava Kantona Srbi će napokon dobiti ono što im pripada, što je garant za opstanak ali i povratak na njihova vjekovna ognjišta – istakao je Ivetić.

Promjene odredaba Ustava u Posavskom kantonu naložio je Ustavni sud Federacije BiH.

Srna