Brojne reakcije uslijedile su nakon odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH, Valentina Incka, da nametne dopune u Kaznenom zakonu BiH kojima se “zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je nametanje dopuna Krivičnog zakona BiH u vezi sa negiranjem genocida jedna u nizu pogrešnih odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka.

Dodik: Spreman sam da proglasimo samostalnost već iduće sedmice

On je rekao novinarima u Brčkom da Incko u BiH podržava samo jednu stranu i da je bilo pogrešno sve što je uradio u posljednje vrijeme, te da novi visoki predstavnik treba da pokuša da popravi sve što je Incko pokvario prethodnih 12 godina.

– Sasvim sigurno je da će ova odluka izazvati različite reakcije u BiH, a čim postoje različite reakcije, to nije dobro. Ali Incko je našao za shodno da se, po meni, ponajviše obračuna sa novodolazećim visokim predstavnikom – rekao je Tegeltija.

Inckov zakon: Zvaničniku za negiranje genocida najmanje tri godine zatvora

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić ocijenio je danas da je visoki predstavnik Valentin Incko nametanjem dopuna Krivičnog zakona BiH u vezi sa negiranjem genocida dokazao svoju neslavnu ulogu u BiH i vratio tu zemlju 20 godina unazad.

– Incko da ima želju za pravdom i suživotom, ne bi nas vratio 20 godina unazad, nego bi svoja ovlaštenja iskoristio da pomogne i sankcioniše one koji moj narod nazivaju “genocidašima” – rekao je Nešić.

On smatra da nema većeg dokaza da BiH nije funkcionalna država kad postoji jedan čovjek koji može zamijeniti demokratsku volju naroda.

Nešić je pozvao srpski narod i sve političke predstavnike u Srpskoj na jedinstvo i mudrost.

Cvijanović: Krah demokratije, slobodne misli i konačno krah BiH

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić osudio je kukavičku odluku Incka, te naglasio da je njome dao svoj posljednji poklon političkom Sarajevu.

Đokić je naglasio da je Incko ovim nepromišljenim potezom još jednom pokazao svu apsurdnost postojećeg sistema ove zemlje, jedine u Evropi koja ima sve elemente despotizma, dok se na papiru vodi kao demokratska.

– Kako drugačije objasniti činjenicu da u 21. vijeku imate nametnutog predstavnika imaginarne međunarodne zajednice koji bez ikakvog demokratskog uporišta donosi i nameće propise koji nisu s ciljem pomirenja i suživota naroda u BiH – rekao je Đokić.

On je posebno istakao da ovakvo postupanje neće doprinijeti pomirenju naroda, već će nesumnjivo izazvati produbljivanje krize u BiH, saopšteno je iz SP-a.

Borenović: Incko želi da ugasi zadnje svjetlo u ovoj zemlji

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac istakao je da je sada više nego jasno da dio međunarodne zajednice pogotovo visoki predstavnici ne deluje u skladu sa međunarodnim pravom, pravnim normama i evropskim konvencijama, nego po principu sile.

– Sila je jedino što oni znaju. Dio međunarodne zajednice želi silom, a ne izborima i demokratskim putem da mijenja i političku strukturu u BiH, što je naravno neprihvatljivo, ne samo za Republiku Srpsku već i za svakog normalnog čovjeka koji smatra da su demokratski izbori jedini put kako se dolazi negdje do vlasti – rekao je Banjac.

On je rekao da mu je žao što Incko, koji je Austrijanac, ne shavata šta se u prošlosti dešavalo na Balkanu i šta se u prošlosti dešavalo srpskom narodu.

Čubrilović pozvao lidere svih stranaka u Srpskoj na sastanak

Opozicioni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović na svom blogu komentarisao je današnju odluku Incka.

– U trenutku kad se SNSD i SDA raspadaju i pucaju po šavovima, kad ih napuštaju važni članovi i funkcioneri, kad su Dodik i Bakir u velikim problemim i gube kontrolu nad situacijom a opozicija je u naletu i ima inicijativu da zada konačan udarac Crnoj trojci i mafiji, visoki predstavnik Valentin Incko odlučio je da par dana pred svoj odlazak pošalje poslednji dupli pas svojim partnerima i saveznicima, Dodiku i Bakiru, donošenjem sramne Odluke o nametanju Zakona o negiranju genocida, i tako pokuša da spasi političke mrtvace. Koliko je novaca Incko dobio od svojih partnera za ovakav potez – napisao je Vukanović.

On smatra da se na ovaj način sve druge teme, koje su od ključnog značaja za život ljudi, padaju u drugi plan jer će “Dodik i Bakir koristiti ovu serviranu lopticu da se izvuku iz život blata, jašu na ovoj temi sve do izbora naredne godine, a po ko zna koji put stranci spašavaju Dodika iz bezizlazne situacije u koju smo ga bili stisli”.

Stanivuković: Kukavički potez Incka, niko me ne može strpati u zatvor

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović rekao je Srni da nametnuta odluka visokog predstavnika Valentina Incka predstavlja još jedan udar na Republiku Srpsku i njene institucije, ali i na BiH.

Nović je ukazao da se nametanjem ma kojeg zakona dokazuje da se uopšte ne drži do institucija u BiH, ukazavši da to neće doprinijeti demokratizaciji odnosa u BiH i vladavini prava.

– Očigledno je da je sada ključna stvar za visokog predstavnika da trijumfalno napusti BiH nakog gotovo 13 godina sa punim džepovima novca koji ne bi mogao dobiti nigdje u cijeloj Evropi da je radio. Kada se sabere njegov rezultat rada, očigledno je da je mršav – rekao je Nović.

Nović je naveo da je od prije gotovo tri mjeseca kružio nacrt ovog zakona, koji je, kako je rekao, bio usaglašen unutar OHR-a sa nekim predstavnicima zemalja.

Šarović: Nepotrebna odluka, ulazimo u politički nestabilan period

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko diktatorskim nametanjem dopuna Krivičnog zakona BiH oduzeo Srbima pravo na odbranu i pravdu, kao i pravo da govore.

Ona je istakla da je teško zamisliti da strani diplomata, i to u ostavci, nametne ovako delikatan zakon pred sam odlazak, iako mu Dejtonski sporazum ne daje pravo na takvu diktatorsku moć.

– Nije mogao izabrati gori trenutak da pripremi doček svom nasljedniku, jer je ovim uzavrela i problematična politička scena dodatno iskomplikovana – ocijenila je Majkićeva u izjavi za Srnu.

Majkićeva je konstatovala da o lošim namjerama Incka, za kojeg kaže da je prespavao 12 godina u BiH i kojeg se njeni građani neće sjećati po dobru, upravo govore nametnute dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je da za BiH nije dobro da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke, jer takve odluke nisu dobre za BiH, njenu bezbjednost i stabilnost. Krišto smatra da zakone treba da donose politički akteri u BiH.

– Ako je BiH država, treba biti država tri konstitutivna naroda, a oni se u njoj trebaju odrediti o njenoj budućnosti i stabilnosti. Ovo ne vodi nečemu što je dobro i što je interes BiH – zaključila je Krišto.

Ona je dodala da takve odluke nisu dobre za BiH i njen dalji put.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da je nametanje zakona u 21. vijeku poražavajuće za zemlju koja ima parlamente na više nivoa, shodno rasporedu nadležnosti.

Bursaćeva smatra da odluka visokog predstavnik Valentina Incka o nametanju dopune Krivičnog zakona BiH u vezi sa “negiranjem genocida” stavlja u potpuno drugi plan sve ono što neki nazivaju suverenitetom ili evropskim putem BiH.

Nataša Kandić podržala odluku Valentina Incka

– Sva ta priča je poništena. Motiv i pozadina ovakve odluke je nešto što nema dobre namjere prema Republici Srpskoj i srpskom narodu – istakla je Bursaćeva u izjavi Srni.

Bursaćeva smatra da je ovo još jedan u nizu pokušaja da se oktroiše istina o građanskom ratu u BiH, na način da se pokriju neke činjenice koje istorijski i naučno ne odgovaraju stvarnom činjeničnom stanju.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić istakao je da je Valentin Incko uspio da na odlasku digne tenzije u BiH na makismum i dodatno pogorša stanje i ugrozi zajedničku budućnost naroda u BiH.

Ujedinjena Srpska smatra da je neophodna zajednička reakcija svih političkih partija nakon poteza odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

– Reakcija je potrebna bez obzira na pripadnost vlasti ili opoziciji, ili na razlike u ideološkim stavovima. Neophodno je i učešće široke društvene zajednice, institucija, nevladinih organizacija, Akademije nauka i svih koji se žele pridružiti zajedničkom stavu i odgovoru na satanizaciju srpskog naroda sa pokušajem da se naš narod obilježi prljavim pečatom – navodi se u saopštenju ove stranke.

Iz ove stranke ocjenjuju da Inckov potez otvara do sada najveću krizu od postojanja BiH, ali i “moguće nepredvidive sukobe”.

Brnabić: Odluka Incka je poniženje za sve koji žive u BiH

šući za Srnu današnju odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne izmjene Krivičnog zakona u vezi s negiranjem genocida, Špirić je ocijenio da će to imati dalekosežne posljedice, ali da treba sačekati da se o svemu izjasne institucije Republike Srpske, posebno Narodna skupština.

– Kako ćemo se ponašati u buduće kao predstavnici Republike Srpske u Sarajevu znaćemo konkretnije nakon zvaničnih reakcija institucija Republike Srpske. U svakom slučaju, ovakvim odlukama visoki predstavnik pokazuje kakav je, koliki i postoji li uopšte suverenitet BiH – rekao je Špirić.