U centru grada, u parku kod Narodnog pozorišta RS, postavljena je solarna klupa “City Gecko”, donacija kompanije “Telemax”, koja će građanima služiti za punjenje mobilnih uređaja putem solarnih panela kao i za konekciju na bežični internet.

Solarna klupa je proizvod kompanije “Telemax” u okviru brenda “Razvijamo solarne proizvode” i drugi je poklon gradu, nakon što su ranije postavili solarno drvo.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se ovakvi projekti uklapaju u nekoliko strateških ciljeva razvoja grada, od kojih su jedan projekti energetske efikasnosti.

“I kod solarne klupe, ali i kod solarnog drveta koristi se solarna energija, odnosno samoodrživi izvor energije. Drugi strateški cilj Gradske uprave je pametni grad, odnosno modernizacija usluga i uvođenje svega onoga što je bazirano na IT tehnologijama i održivoj energetici. Planirano je postavljanje još ovakvih klupa na različitim lokacijama”, naglasio je Radojičić.

Arijana Maksimčuk, direktorica i vlasnica kompanije “Telemax”, kazala je da je proizvod “City Gecko” promovisan na samitu eneregetike koji je održan u Trebinju, gdje je dobio dosta pohvala.

“Pametna klupa putem solarnih panela vrši punjenje svih uređaja, kao što je na primjer telefon, ima WiFi, ima displej i mogu se emitovati reklame i turistički filmovi. Ovo je interesantno i korisno za građane, tako da je plan postavljanje još solarnih klupa u narednom periodu”, istakla je ona.