Srijeda, 29.07.2020., 07:53Srijeda, 29.07.2020., 07:30

Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmotriti odluke koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je juče nakon održane sjednice skupštinskog Kolegijuma da se ova sjednica zakazuje prema zahtjevu Dodika, koji je tri odluke usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva u srijedu, 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske, te pozvao poslanike da u roku od deset dana održe sjednicu parlamenta i dvotrećinskog većinom podrže njegov proglas.

On je juče istakao da je riječ o Odluci o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija, Odluci o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika /PISA/ 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

– Ovdje je na djelu tipičan pokušaj prenosa nadležnosti u oblastima bezbjednosti i obrazovanja. Sporno je da u oblasti bezbjednosti Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara preuzima ulogu MUP-a Srpske, Sipe i ostalih agencija. Dodik je u vezi sa pomenutim odlukama preglasan od ostala dva člana Predsjedništva zbog čega Skupština treba da o tome da svoje konačno mišljenje da se zaštiti vitalni nacionalni interes – rekao je Žunić.

On je podsjetio da je prva sporna odluka bila tema i prošlog saziva Predsjedništva, te da nekadašnji član Predsjedništva Mladen Ivanić takođe nije pristao na takav oblik prenosa nadležnosti.

– Što se tiče PISA testiranja, tu je takođe jasno da je obrazovanje u nadležnosti entiteta, kao i da se rezultati koji se dobijaju kroz ta istraživanja ne mogu kvalitetno mjeriti i raditi određeni planovi. Te rezultate treba razdvojiti na entitete da im bude lakše da te rezultate upotrijebe – pojasnio je Žunić.

On je rekao da očekuje da svi poslanici podrže Dodikove zahtjeve.

Početak zasjedanja parlamenta Srpske predviđen je u 11 časova.

Srpski član Predsjedništva BiH proglasio je pomenute tri odluke veoma štetnim po vitalne interese Srpske na osnovu pojedinih odredaba Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

SRNA