Ponedjeljak, 26.07.2021., 19:22Ponedjeljak, 26.07.2021., 19:27

Lideri političkih partija iz Republike Srpske odlučili su, na današnjem sastanku, da ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, te odbacili nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida.

To znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi odluke dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Prema dogovoru sa sastanka, na sjednici NS RS, koja je zakazana za petak, naći će se izmjene dva zakona a ta sjednica će biti zatvorena za javnost.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, je nakon sastanka da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH.

– Ne povlači se niko ali nema uslova za rad u Savjetu ministara, Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH – rekao je Čubrilović.

Branislav Borenović, lider PDP-a, rekao je da to znači da neće biti donošene odluke u tim institucijama do daljeg, odnosno dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rekao je da su svi saglasni da se više nikada neće prihvatiti bilo koja odluka visokog predstavnika.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je da se odluka Incka odbacuje kao ništavna i da srpski predstavnici u institucijama BIH neće učestvovati u odlučivanju.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske rekao je da će Srpska istrajati na odlukama koje su donijeli lideri političkih partija.

Nakon održanog sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka u Srpskoj doneseno je nekoliko zaključaka:

– Politički predstavnici iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim.
– Smatramo da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara.
– Odbacuje se svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa procedurama i odbacuje se saradnju s njim.
– Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koje će biti u narednom periodu
– Preko poslaničkih klubova biće upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a riječ je o krivičnim zakonima