IT scena u BiH je od danas bogatija jer je JSGuru iz Banjaluke postao prvi domaći Amazon Web Services partner u našoj državi. To je veliki korak za sve cloud entuzijaste i profesionalce jer sa ovim partnerstvom dolaze nove prilike za edukacije, a kompanija Amazon stavlja Bosnu i Hercegovinu na mapu.

Amazon Web Services je najveći cloud provajder na planeti, oni kontrolišu preko 47% globalnog tržišta u ovoj oblasti prema podacima sa kraja 2019. godine. Sva tehnološka pozadinska infrastruktura kompanija poput Netflix-a, Pinterest-a ili Slack-a radi uz pomoć AWS-a.

JSGuru iz Banjaluke je krajem prošle godine pokrenuo inicijativu formiranja cloud zajednice u ovom gradu, započeo put dobijanja statusa AWS partnera i jedan je od osnivača AWS User Grupe za Bosnu i Hercegovinu, te je u julu 2020. godine zvanično i postao konsalting partner AWS-a u okviru Amazon Partner Mreže.

Ovo je od značaja kako za JSGuru, tako i za kompletnu IT zajednicu u BiH jer će omogućiti dodatnu vidljivost same kompanije na svjetskom tržištu i unutar Amazon Partner Mreže, što bi moglo dovesti nove AWS projekte i motivisati druge kompanije da preduzmu slične korake. Iz JSGuru-a najavljuju uskoro i konkurse za pozicije cloud stručnjaka, kao i edukativne programe u ovoj industriji i branši, čime će se znatno unaprijediti i dodatno razviti cloud zajednica u cijeloj državi jer je vrlo vjerovatno da će ti programi biti dostupni za pohađanje online.

AWS Team Lead i Business Development Manager u JSGuru-u, Branko Petrović ističe:

– Imam zadovoljstvo da radim u kompaniji koja prati svjetske trendove u oblasti razvoja tehnologije i koja je spremna za nove izazovne projekte i korake. AWS partnerstvo i uvođenje nove usluge konsaltinga u ovoj oblasti će pomoći razvoju IT zajednice u Banja Luci, ali i u čitavoj BiH. Ovo kažem jer su cloud konsultanti jedni od traženijih i plaćenijih zanimanja u IT-u danas. Kao i u svakom procesu izazova je bilo, ali zajedničkim radom, te uz nesebičnu pomoć saradnika, od kojih su neki zaposleni u AWS-u, uspjeli smo u našoj namjeri.

JSGuru sa predstavništvima u četiri države, je proglašen za drugu najbrže rastuću IT kompaniju u BiH za 2019. godinu. U svom timu trenutno ima pet sertifikovanih AWS stručnjaka za različite segmente i polja djelovanja u cloud-u, a u planu je da se do kraja godine taj broj poveća na 10 sertifikovanih stručnjaka.