Srijeda, 28.07.2021., 08:49Srijeda, 28.07.2021., 09:00

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, za 12 i po godina na toj funkciji, donio je ukupno 82 odluke, ili otprilike jednu na svaka dva mjeseca mandata.

Prema podacima sa zvaničnog sajta OHR-a, prvu odluku donio je mjesec dana poslije preuzimanja funkcije ili preciznije 24. aprila 2009. godine.

Radi se o Odluci o ukidanju naloga o oduzimanju putnih isprava određenim licima koji je donio njegov prethodnik Miroslav Lajčak 10. jula 2007. godine i na osnovu koga su određenim licima oduzete putne isprave i zabranjeno putovanje izvan BiH.

Kako navodi “Glas Srpske”, na sajtu OHR-a nema imena lica kojima su oduzete putne isprave, kao i da Lajčakova odluka na sajtu stoji samo na engleskom jeziku.

– Iako bi se na osnovu te prve Inckove odluke reklo da će on biti posvećen ispravljanju nepravde svojih prethodnika i poštovanju ljudskih prava, već sljedeća njegova odluka od 6. juna 2009. godine pokazala je potpuno suprotno. Incko je toga datuma donio odluku kojom je Radislava Jovičića, kasnijeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, smijenio sa njegovog tadašnjeg položaja u Agenciji za istrage i zaštitu BiH – stoji u tekstu tog portala.

Samo 14 dana poslije te odluke, Incko je poništio zaključke Narodne skupštine RS od 14. maja te godine u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa Republike Srpske na BiH.

Radislav Jovičić, koji je danas potpredsjednik DNS-a, kaže da nametanja bilo koje vrste i od bilo koga nikada nikome nisu donijela ništa dobro.

– Žao mi je što u 21. veku narodi i politike u BiH i dalje žive u zabludi da neko drugi treba da rješava njihove probleme. Žao mi je što nemamo izgrađene institucije koje će se baviti svim onim čime se bavio, bavi i čime će se baviti visoki predstavnik u BiH – kaže Jovičić.

Poslije odluke o ukidanju zaključaka NSRS Incko je u avgustu 2009. godine ukinuo je zabranu djelovanja bivšem predsedniku SDS-a Draganu Kaliniću i još nekim funkcionerima te stranke, a 12. septembra iste godine donio je i odluku o osnivanju OHR-ovog Tima za popis imovine.

– O preciznim dometima i efektima rada tog tima niko ne zna ništa da kaže, a kada je riječ o imovini, Incko je početkom 2011. godine donio još jednu spornu odluku, a to je nalog o obustavljanju primjene zakona o državnoj imovini RS. Do avgusta 2014. godine šef OHR-a u ostavci povremeno je donosio odluke o ukidanju mjera zabrane javnim i političkim funkcionerima, a 19. avgusta 2014. godine donio je odluku kojom su ukinute mjere zabrane za preostalih 28 funkcionera. Od tada je bio u stanju strogog mirovanja i nije donio nijednu odluku do 23. jula ove godine, kada je udario pečat na 12 i po godina svog mandata donošenjem sporne odluke o dopunama Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida – stoji u tekstu “Glasa Srpske”.

Prema nezvaničnim informacijama, plata šefa OHR-a u proteklom periodu iznosila je oko 25 000 evra.

Glas Srpske