Utorak, 31.08.2021., 11:33Utorak, 31.08.2021., 11:26

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zbog visokog predsjednika Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje, neće putovati u Sloveniju, na Bledski strateški forum.

On je ovo potvrdio sinoć gostujući na RTRS-u gdje je rekao da neće prisustvovati predstojećem samitu o bezbjednosti Brdo-Brioni, jer je tamo pozvan i Kristijan Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, iako to nije.

On je istakao da Slovenija ima pravo da odlučuje koga će pozvati.

– Ja tu ništa ne mogu da odlučujem, ali mislim da se Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik i ja neću prisustvovati samitu lidera zapadnog Balkana Brdo-Brioni – rekao je Dodik. On je ponovio da visoki predstavnik ne postoji u BiH i da Republika Srpska neće prihvatiti saradnju sa njim.

Demokratska fronta predsjedavajućeg tročlanog predsjedništva Željka Komšića, smatra “dobrim sa stanovišta interesa države BiH”.

U saopštenju dostavljenom medijima, iz Demokratske fronte konstatuju da će na tom forumu biti prisutan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i tvrde da to ukazuje da je Dodik “ostao usamljen”.

Prema njihovom tumačenju, Dodikova odluka znači i da je, kako kažu, stupio u “političku i diplomatsku samoizolaciju”.

Tvrde da druga dva člana Predsjedništva BiH mogu u punom kapacitetu da predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane, kao i da iznesu stav na jednom međunarodnom forumu poziciju Bosne i Hercegovine u okviru evropskih integracija.

Takođe, kažu, da mogu i da skrenu pažnju na “blokade” vezane za evropski put BiH, koje uglavnom vrše politike SNSD-a i HDZ-a protiveći se realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU.

– Osim toga, imajući u vidu činjenicu da će sastancima sa novim visokim predstavnikom u BiH prisustvovati i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, postaje očigledno da Milorad Dodik ostaje potpuno usamljen u njegovom takozvanom nepriznavanju legitimiteta izbora novog visokog predstavnika u BiH – navodi se u saopštenju Komšićeve Demokratske fronte.

Agencije